Davant l’aprovació, per part del Consell de Ministres, del Projecte de llei dels pressupostos per 2021, Gent x Formentera vol fer públic el seu profund malestar i la seva decepció amb la pobra inversió estatal prevista per a les Illes Balears.

Novament assistim a una proposta pressupostària des de l’Estat central on les Illes Balears no rebem el tractament que mereixem. Al 2021 l’Estat preveu invertir a la nostra comunitat 201,65 milions d’Euros, 175 euros per habitant, molt per davall de la mitjana estatal, situant- la entre les comunitats pitjor finançades.

Una vegada més perdem l’oportunitat de rebre un tracte just i de compensar el nostre fet insular. Aquesta dotació pressupostària tant minsa dilatarà encara més el desplegament del Règim Especial de les Illes Balears, eludint, una vegada més, els compromisos del Govern de l’Estat envers les illes.

Aquesta discriminació històrica resulta enguany més sagnant, en una conjuntura en què la crisi econòmica ha colpejat durament les nostres Illes, on resulta més evident que mai la necessitat d’inversions que redrecin aquesta situació. Necessitam que l’Estat garanteixi, mitjançant els seus pressupostos, inversions orientades a pal·liar els costos de la insularitat, fomentar la diversificació del model econòmic, així com fomentar la transició energètica i reduir els impactes sobre el medi ambient i el territori. Tot i les evidents necessitats actuals, tornem a ser de les comunitats pitjor finançades.

Avui, aquesta nova decepció ens referma en la necessitat d’una política insularista en aquestes illes, ja que les franquícies de PSOE i PP es mostren una vegada i una altra incapaces de fer valer a Madrid les necessitats dels nostres territoris insulars.

Els grans reptes de transformació social, econòmica i política que ens esperen per fer front a aquesta crisi necessiten comptar amb el factor de correcció de les polítiques des de i per a Formentera i aquesta és l’aportació crucial que realitza Gent x Formentera a la seva activitat diària, com a partit i des de les institucions en les que tenim representació.

GxF continuarà treballant per exigir el que correspon a la nostra illa i que aquestes inversions, tot i ser tan precàries, arribin i es materialitzin també a casa nostra. No ens cansarem d’exigir el que Formentera mereix i necessita i que l’Estat ha d’atendre.

Formentera, 30 d’octubre de 2020