Les dades actuals sobre la pandèmia del Coronavirus han permès finalitzar el confinament més estricte i iniciar un camí prudent de desescalada. Han estat setmanes molt dures, on era necessari prioritzar la salut i evitar més col·lapse del sistema sanitari i s’han aconseguit fer avanços en la contenció de la propagació del Covid-19 gràcies a l’esforç de moltíssimes persones i moltes empreses.

No ens cansarem de repetir que no podem baixar la guàrdia i que hem de mantenir totes i cadascuna de les mesures de prevenció i que, ara més que mai, és indispensable la responsabilitat individual de tothom.

Des de la setmana passada a Formentera ens trobam a la fase 1 de la desescalada.  Han estat dies intensos de seguiment mediàtic, d’aplicació de les normatives i mesures dictades des de Madrid i de poder copsar si aquestes mesures són o no adaptades per a la nostra illa i pels nostres vesins i vesines.

La segona setmana de fase 1 s’amplia per a totes les Illes Balears i per a altres territoris insulars i peninsulars de l’Estat i les noves mesures de desescalada que s’han publicat s’hauran d’aplicar uniformement sense tenir en compte les particularitats i sense adaptar-se a la realitat social i territorial.

Si les mesures dictades no tenen en compte la realitat social i territorial, es tornen confuses, contradictòries, no generen confiança i fins i tot poden semblar il·lògiques de cara a la ciutadania, fent molt difícil la seva aplicació i control per part de  les administracions locals.

Des de GxF entenem que l’aplicació de les mesures de la desescalada en un sentit més restrictiu o més obert, o simplement diferents en funció de la realitat social i territorial, ha de poder-se fer sense alterar la finalitat perseguida i donant les mateixes garanties sanitàries.

“Un exemple per a Formentera, per a aquesta fase 1” en paraules de la seva portaveu, Sònia Cardona “seria que es puguin realitzar activitats esportives o passejades sense limitacions i podent gaudir dels espais naturals a l’aire lliure, independentment de la distància respecte del nostre domicili o si hi has d’arribar en vehicle. Aquesta decisió que, es podria prendre per part de l’administració insular, no implicaria aglomeracions ni en cap cas posaria en perill l’objectiu principal que segueix sent la contenció de la propagació del Covid-19. En aquests moments, però, la uniformitat en l’aplicació de les mesures no ho permet.”

Des de GxF reclamem al Govern de l’Estat que siguin les administracions autonòmiques juntament amb les insulars i locals qui, atenent els paràmetres tècnics i sanitaris i tenint en compte la realitat social i territorial, puguin adaptar les mesures dictades a les diferents fases de la desescalada.

També demanem a la presidenta del Govern de les Illes Balears que continuï traslladant davant el Govern central la necessitat d’adaptar les mesures de la desescalada a les particularitats de les nostres illes.

 

Formentera, 12 de maig de 2020