En aquests moments a Formentera ens trobem en una situació molt favorable pel que fa a la incidència de la Covid-19 després de llargues setmanes amb unes dades sanitàries molt preocupants i amb restriccions molt severes per a tota la població i per al teixit empresarial. Som conscients que encara no ens podem relaxar i entenem que per criteris sanitaris de prevenció es decideixi seguir aplicant mesures restrictives.

 

La nostra economia depèn principalment del turisme i qualsevol decisió que posi en risc els avanços fets pot tenir efectes molt negatius en l’economia local de la nostra illa.

 

Des del principi hem defensat la necessitat de fer una desescalada lenta, que ha d’anar en consonància amb el ritme de vacunació per aconseguir la immunització grupal suficient per no posar en perill la nostra salut, ni les nostres llibertats, per evitar una quarta onada i evitar posar en risc l’inici d’una nova temporada molt important per a l’economia de la nostra illa.

 

No ens cansarem de repetir que no podem baixar la guàrdia i que hem de mantenir totes i cadascuna de les mesures de prevenció i que és indispensable la responsabilitat individual de tothom.

 

Per tot això, des de GxF veiem amb preocupació l’augment de mobilitat que implicaran les vacances de Pasqua.

 

Que les Illes Balears sigui l’única comunitat sense tancament perimetral, encara que fins i tot Canàries finalment decidís rectificar la decisió de romandre completament oberta, i que des de l’Estat i la Unió Europea no es restringeixi la mobilitat internacional, són condicions que faran augmentar els viatges no essencials i, per tant, el risc de contagi per a la nostra població.

 

A més, ens trobarem davant la paradoxa de mesures molt restrictives per als residents, amb la limitació de trobades socials i de viatges per a veure familiars a altres comunitats, restriccions que entenem que ara mateix són necessàries, i, d’altra banda, assistirem a l’arribada de viatgers estrangers que desconeixeran aquestes mesures amb la complicació de fer que les compleixin i comprovar que així sigui.

 

En el moment en què ens trobem, després de més d’un any de pandèmia, les decisions, que no són fàcils de prendre, han d’evitar no fer cap passa més en fals ja que tenim l’experiència del pont de la Constitució i de les festes de Nadal i de les conseqüències que han comportat l’augment de la mobilitat i la relaxació de les mesures socials.

 

Des de GxF critiquem la política del govern de l’Estat i de certs països de la Unió Europea que, si bé recomanen prescindir de qualsevol viatge a l’estranger que no sigui realment necessari, no ho eviten i no estableixen mesures a nivell europeu que limitin els desplaçaments als estrictament essencials durant la Setmana Santa.

 

També reclamem a la presidenta del Govern de les Illes Balears que rectifiqui la seva decisió de no aplicar el tancament perimetral de les Illes Balears per donar un missatge clar de restricció i que es facin les pressions i gestions necessàries per garantir que la campanya de vacunació faci passes en ferm per garantir una nova temporada imprescindible per a l’economia de la nostra illa.

 

Formentera, 22 de març de 2021