El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir de la setmana vinent s’aixecarà la prohibició del treball presencial no essencial. Això implicarà que dimarts 14 d’abril tornarem a la situació de fa dues setmanes i algunes empreses i treballadors del sector de la construcció, de la indústria, entre d’altres, tornaran a la seva feina i per tant augmentarà de nou el trànsit marítim i el transport públic.

Aquest anunci que fa Pedro Sánchez, apel·lant a fer “un primer pas cap a la normalitat”, des de GxF el considerem precipitat i imprudent perquè posa en perill els avanços fets en la contenció de la propagació del Covid-19 gràcies a l’esforç de moltíssimes persones i moltes empreses.

En aquests moments no es pot garantir que hi hagi prou material de protecció a Formentera per a totes les persones que hauran d’anar a treballar i per tant es reprendrien les activitats econòmiques permeses sense les mesures de prevenció i seguretat necessàries per tal que els treballadors i treballadores no posin en risc la seva salut i, en conseqüència, que no posin en risc les persones que actualment han de treballar perquè sí són essencials.

En la decisió de l’executiu espanyol han primat les raons econòmiques, sense tenir en compte que encara que hi hagi certa millora econòmica sobre la península no serà així a les illes. La nostra economia depèn principalment del turisme i qualsevol decisió que posi en risc els avanços fets, pot tenir efectes molt negatius en l’economia local de la nostra illa.

Les dades actuals sobre l’epidèmia del Coronavirus donen marge per a cert optimisme però des de GxF pensem que s’ha de prioritzar la salut, seguir les recomanacions del Comité Científic i de la OMS i prendre mesures prudents en l’aixecament de les restriccions per evitar una recaiguda que posi en estat de col·lapse el sistema sanitari.

En el moment en que ens trobem, les decisions, que no són fàcils de prendre, han de prioritzar la salut, han de generar confiança i han d’assegurar que no es posa en risc a cap persona. Aquestes decisions han d’anar acompanyades de test a la població per no fer cap passa en fals.

Des de GxF reclamem al Govern de l’Estat que es mantingui el confinament estricte, que les activitats no essencials no es posin de nou en marxa i que empreses puguin acollir-se als ERTOs en les mateixes condicions que les que ho van fer prèviament.També reclamem a la presidenta del Govern de les Illes Balears que traslladi davant el govern central la particularitat de les illes i la seva fragilitat, i defensi la necessitat de mantenir les mesures de confinament més estricte a les Illes Balears, seguint amb la línia mantinguda, i creiem que encertada, d’iniciar mesures de contenció abans que altres territoris de l’Estat.

Formentera, 11 d’abril de 2020