Polítiques Socials
(Versión en castellano más abajo)
Habitatge
- Continuarem reclamant al Govern de les Illes Balears que, dins del marc de les seues competències, apropi els serveis autonòmics de l’habitatge amb una oficina a la nostra illa.
- Demanarem que el Govern Balear creï un servei que gestioni les ajudes econòmiques al lloguer.
- Treballarem per a la signatura d’un conveni amb el Govern Balear, amb dotació econòmica suficient, per tal que el Consell directament creï un Servei d’Acompanyament a l’Habitatge i implementi una borsa d’habitatge per a tot l’any amb gestió de fiances i assessorament legal entre llogaters i propietaris.
- Dins del Servei d’Acompanyament a l’Habitatge, crearem una borsa específica per facilitar el lloguer temporal (d’hivern i d’estiu) on treballadors, propietaris i empresaris puguin coordinar les seues necessitats.
- Implementarem el Servei d’Inspecció per garantir l’equilibri entre lloguers turístics i habitatge per tot l’any.
- Incrementarem la inspecció per garantir l’habitabilitat dels habitatges i treballar contra l’infrahabitatge.
- Vetllarem per la construcció d’una nova promoció d’Habitatges de Protecció Oficial, en règim de lloguer, un cop cedit a l’Ibavi un terreny a Sant Ferran.
- Impulsarem noves mesures per facilitar l’accés a l’habitatge a famílies en situació d’emergència social i a les dones víctimes de violència de gènere.
- Vetllarem perquè les administracions competents en la matèria gestionin la posada a disposició de les dones víctimes de violència masclista que ho necessitin habitatges de promoció pública.
- Reclamarem que el Govern Balear mantengui i incrementi els ajuts al lloguer social per a la gent jove.
- Sol·licitarem al Govern estatal que adapti les ajudes al lloguer tenint en compte la triple insularitat i les necessitats específiques de la nostra illa.
Jovent
- Desenvoluparem i executarem les mesures incloses dins el II Pla Estratègic de la Infància i la Joventut vigent.
- Mantendrem la coordinació entre el personal de joventut i el de cultura, esports i medi ambient per tal de seguir oferint una programació estable d’esdeveniments culturals, esportius i mediambientals adreçats al jovent.
- Promourem la integració social d’infants i joves amb diversitat funcional mitjançant la programació d’activitats integradores que comptin amb joves amb discapacitat, fomentant la seua participació i garantint una atenció adequada.
- Potenciarem alternatives de temps lliure d’oci, cultura i esport, sense oblidar la franja d’adults i adultes joves entre 18 i 25.
- Seguirem impulsant la formació per donar més oportunitats professionals als i les joves.
- Seguirem promovent el Punt d’Atenció a l’Emprenedor (PAE), especialment entre el col·lectiu jove.
- Fomentarem entre els i les joves el treball a distància, ajudant a crear espais de treball compartits aprofitant la connexió amb fibra òptica.
- Treballarem per facilitar l’accés a l’ocupació del col·lectiu jove mitjançant l’oferiment d’itineraris personalitzat d’inserció en el mercat de treball, amb assessorament en el procés de recerca de feina i informar i orientar sobre recursos formatius.
- Impulsarem el futur professional dels i de les joves en l’agricultura, ramaderia, pesca i en la recuperació d’oficis tradicionals.
- Impulsarem el futur professional dels i de les joves en el sector serveis amb formació continuada.
- Impulsarem la inserció laboral per a persones joves amb diversitat funcional, mitjançant programes adaptats a les seues necessitats i acompanyant-nos en el procés amb l’objectiu últim d’una inserció plena al mercat laboral normalitzat.
- Mantendrem la col·laboració i presència del personal de joventut a l’institut de Formentera per apropar serveis de l’àrea de Joventut del Consell a l’alumnat i facilitar-ne el coneixement mutu.
- Continuarem fomentant les activitats esportives tenint contacte directe amb el jovent i amb les associacions esportives per detectar necessitats i mancances.
- Treballarem per potenciar l’abast del Consell de Participació de la Infància i Joventut per ampliar els àmbits de participació del jovent en la vida de l’illa i en la presa de decisions que els impliquen.
- Impulsarem la participació dels i les joves i la seua representació en la xarxa socioeducativa, en el Consell Escolar Insular i altres òrgans de participació ciutadana.
- Mantendrem els convenis de col·laboració amb els centres educatius i l’administració educativa amb l’objectiu de prevenir situacions d’exclusió o abandonament escolar i millorar així la convivència.
- Exigirem la dotació d’un/a educador/a social a l’institut de Formentera per treballar en la resolució de conflictes i el manteniment de la convivència, en col·laboració amb el/la policia tutor/a i el personal de l’àrea de Benestar social.
- Seguirem impulsant la figura d’un/a tècnic/a en prevenció comunitària que es coordini amb la resta de personal tècnic de Benestar social, els centres educatius i els cossos de seguretat, promovent un oci saludable.
- Repensarem la distribució física del Casal de Joves per adequar-lo a les necessitats dels i les joves de totes les edats i als usos necessaris.
- Promourem la dinamització d’espais escolars per a la seua utilització fora d’horari escolar per part dels i de les joves, així com d’altres espais públics.
- Treballarem per proveir un espai físic que aculli un projecte autogestionat pel jovent.
- Explorarem fórmules per arribar a acords amb propietaris de locals privats per a l’ús juvenil fora de la temporada turística.
- Promourem l’associacionisme juvenil i la participació de joves en la vida social de l’illa per tal de generar oportunitats d’oci diverses i autònomes.
- Impulsarem la creació d’una eina digital, en col·laboració amb els i les joves, que unifiqui la informació que sigui del seu interès i en un format atractiu i adaptat al col·lectiu jove.
- Fomentarem la coordinació entre els espais clau per al jovent i els equips d’atenció social i sanitària per a l’abordatge de necessitats especials (drogodependència, sexualitat, assetjament, salut mental, etc.).
- Mantendrem el Projecte de pràctiques restauratives i de reeducació social per acompanyar i treballar amb el jovent menor de 14 anys que hagin comès alguna infracció.
Polítiques de gènere i LGTBI
- Desenvoluparem les mesures aprovades dins el Pla Integral d’Igualtat de Formentera, en vigor.
- Realitzarem un Pla de Diversitat, incorporant mesures relacionades amb el col·lectiu LGTBI.
- Fomentarem la realització de Plans d’Igualtat en els clubs esportius per tal de minimitzar els condicionaments de gènere en la pràctica de l’esport.
- Continuarem amb els ajuts econòmics i l’assessorament a les associacions que promoguin la igualtat i la diversitat sexual i de gènere.
- Fomentarem que el jovent de Formentera rebi una educació afectiva i sexual que els permeti elegir lliurement i créixer sense sotmetre’s a estereotips.
- Continuarem fomentant polítiques de coeducació que permetin el desenvolupament de les persones siguin quins siguin el seu sexe, edat, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.
- Emprendrem una campanya de sensibilització per prendre consciència dels micromasclismes presents al nostre dia a dia per tal d’afavorir una perspectiva crítica que permeti generar canvis progressivament encaminats a assolir la plena igualtat de dones i homes, així com la igualtat de tracte i no discriminació.
- Fomentarem les bones pràctiques a les festes tradicionals i en la cultura popular per a un oci respectuós.
- Realitzarem una campanya de sensibilització en els entorns d’oci nocturn, amb la participació del jovent i la implicació de l’empresariat i el seu personal, per tal de combatre estereotips i prevenir agressions a les dones, les persones trans, les que tenen una expressió de gènere no normativa o una orientació sexual no heteronormativa.
- Mantendrem i seguirem millorant els serveis d’atenció educativa a la infància en edat prèvia a l’escolarització (escoletes 0-3 anys) per tal de facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral i caminar cap a la coresponsabilitat.
- Promourem la creació d’alternatives que facilitin que nenes i nens amb necessitats especials puguin gaudir de les activitats ludicoeducatives, per tal de facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral.
- Fomentarem la informació i difusió als centres de treball sobre els recursos de conciliació existents parant especial atenció que arribi al personal temporer.
- Impulsarem la creació de recursos ludicoeducatius que contribueixin a facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral.
- Treballarem per coordinar activitats dirigides a infants paral·leles a activitats dirigides a persones adultes per tal de facilitar l’oci i la participació de les mares i els pares.
- Implementarem la perspectiva de gènere en les polítiques dirigides a la infància i la joventut, fent èmfasi sobretot en prioritzar el foment d’un clima d’oci respectuós i igualitari i augmentant la prevenció de les violències masclistes entre els i les joves.
- Continuarem promovent accions de visibilització de les activitats i les aportacions de les dones formentereres a la nostra societat.
- Es convocarà una Beca d’investigació de Formentera que versi sobre el gènere amb èmfasi en la recuperació històrica de les dones.
- Dinamitzarem la creació col·lectiva d’una relació de dones de Formentera que siguin referents en diversos àmbits i que tengui en compte totes les etapes de la vida, per visibilitzar les activitats i aportacions de les dones formentereres a la nostra societat.
- Seguirem impulsant la coordinació entre totes les entitats i administracions implicades en la intervenció en dones víctimes de la violència de gènere i les seues filles i fills, a través de la comissió local de violència de gènere.
- Consolidarem i reforçarem els serveis oferts a les dones víctimes de violència de gènere i les seues filles i fills, tant pel que fa a l’atenció en emergències com als ajuts específics, així com l’assessorament psicològic i jurídic.
- Vetllarem perquè les administracions competents en la matèria gestionin la posada a disposició de les dones víctimes de les violències masclistes que ho necessitin, en l’àmbit insular corresponent, d’habitatges protegits de promoció pública.
Gent gran
- Acabarem la construcció de la residència per atendre els majors de Formentera en igualtat de condicions que a la resta de les Illes Balears i crearem la regulació per posar-la en marxa adaptada a la realitat de la nostra illa.
- Redactarem un Pla de Gent Gran per tenir una diagnosi de la situació de les persones majors a la nostra illa i establir mesures concretes per treballar en la millora de la seua qualitat de vida.
- Donarem continuïtat a activitats d’envelliment actiu com s’està fent actualment amb els tallers i amb la universitat oberta de majors (UOM) de Formentera.
- Seguirem potenciant les relacions intergeneracionals tendents a la recuperació de la memòria viva a través de la història oral, les festes, la gastronomia, dins i fora dels centres escolars, tant a través del Centre de dia com cercant la col·laboració dels clubs de jubilats de la nostra illa.
- Promourem la participació i col·laboració entre els clubs de jubilats amb l’escola del seu nucli.
- Continuarem promovent les programacions d’activitats als centres de majors de tots els nuclis urbans de l’illa, amb especial cura de les activitats de lleure i formació.
- Mantendrem l’optimització de la gestió del centre de dia i seguirem treballant per desenvolupar al màxim les seues potencialitats, tant l’àrea de majors com de persones afectades per alguna discapacitat.
- Continuarem potenciant el servei d’atenció domiciliària aprofitant els recursos que es tenen (cuina, bugaderia i personal del Centre de Dia) per oferir serveis de menjar a domicili i de bugaderia.
- Ampliarem el servei de Transport Adaptat a persones grans amb mobilitat reduïda per necessitats sociosanitàries i socials (perruqueria, metge, centre de dia, clubs de jubilats, etc.).
Persones amb necessitats especials i discapacitat
- Desenvoluparem un Pla Integral d’Atenció a les persones amb discapacitat, que englobi eliminació de barreres arquitectòniques, transport adaptat a persones amb mobilitat reduïda, inserció laboral, tallers i sensibilització.
- Revisarem el Catàleg de llocs de feina del Consell de Formentera per valorar els llocs de feina que podrien ser ocupats per persones amb discapacitat i fomentar la seua contractació.
- Continuarem impulsant un programa específic d’inserció laboral per a persones amb discapacitat i la realització de tallers ocupacionals per tal de promoure la seua integració al món laboral.
- Seguirem organitzant les Jornades per la Discapacitat amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat per tal d’oferir un espai de trobada, diàleg i coordinació entre les entitats tant de Formentera com de fora.
- Seguirem col·laborant amb el Govern Balear per continuar oferint a Formentera el Servei de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca (SEDIAP) per a famílies amb nenes i nens d’entre 0 i 6 anys i amb necessitats especials, i continuarem donant-li difusió i afavorint el treball en xarxa amb Sanitat (pediatria, matrones, salut mental) i Educació.
- Seguirem impulsant l’adaptació de totes les instal·lacions del Consell Insular, eliminant les barreres arquitectòniques.
- Seguirem promovent la integració de nens i nenes amb discapacitats en totes les activitats infantils de l’illa (tallers, campaments, escola d’estiu i altres), en col·laboració amb les associacions que treballen a Formentera per nenes i nens amb necessitats especials.
- Promourem campanyes de sensibilització social per eliminar barreres psicològiques i de comunicació amb les persones discapacitades.
- Ampliarem el transport adaptat a persones amb necessitats especials per a necessitats socials i sociosanitàries i en farem difusió perquè tota la població que ho necessiti en pugui fer ús.
- Mantendrem i seguirem incrementant els ajuts a associacions i persones amb discapacitat.
- Promourem el Servei d’Ajuda a Domicili per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i les seues famílies i persones cuidadores.
- Vetllarem perquè es mantengui el trasllat de professionals a Formentera per a la revisió dels graus de discapacitat i la renovació en cas de caducitat.
- Aprofitarem l’obertura del Centre Integral d’Atenció a persones majors per obrir l’àrea de discapacitat a les tardes i els caps de setmana.
Sanitat
- Continuarem vetllant perquè les inversions en matèria de sanitat del Govern Balear garanteixin l’atenció sanitària dels formenterers i formentereres en igualtat de condicions que la resta de ciutadans de la comunitat, ja sigui amb equipaments, ajuts al desplaçament i altres facilitats per als pacients i acompanyants.
- Exigirem que es garanteixi una bona atenció mèdica especialitzada, prioritzant aquelles que tenguin més llista d’espera.
- Reclamarem que es recuperi l’especialitat d’oftalmologia a l’Hospital de Formentera i que s’ampliï el servei de l’especialitat d’odontologia, en aquest cas sobretot el referit al PADI per a infants de 6 a 15 anys.
- Seguirem fomentant la coordinació i col·laboració del Centre de Dia amb Atenció Primària i Hospital de Formentera per facilitar l’atenció hospitalària dels seus usuaris i usuàries i per a l’optimització de recursos.
- Continuarem vetllant perquè es mantengui una atenció presencial en Atenció Primària que garanteixi l’accessibilitat als usuaris i usuàries i per assolir una atenció mèdica de qualitat.
- Mantendrem la col·laboració amb els centres educatius de l’illa per prevenir problemes de salut com l’obesitat, consum de drogues i altres conductes addictives, trastorns psicològics i fomentar hàbits saludables.
- Vetllarem perquè es mantengui la «Consulta jove» a l’IES Marc Ferrer per qüestions relacionades amb sexualitat i drogodependències.
- Tornarem a demanar a la gerència del 061 el reforç del servei d’atenció urgent en temporada d’estiu, dotat per personal propi com a la resta de les Illes Balears i amb els recursos materials necessaris.
- Vetllarem perquè s’implementi a Formentera un servei d’atenció a les conductes addictives i drogodependències.
- Demanarem que s’ampliï el servei d’atenció de salut mental a Formentera, tant d’adults com d’infants i adolescents.
- Reclamarem al Govern Balear que s’implementi un servei d’atenció domiciliària dels trastorns de salut mental diagnosticats, per garantir-ne un bon seguiment mèdic.
- Seguirem vetllant i col·laborant perquè l’atenció al diagnòstic primerenc de trastorns del desenvolupament en nadons i infants, sobretot de 0 a 6 anys, es mantengui a prop de les famílies de Formentera i es treballi en xarxa amb els serveis de Pediatria i Matrones i amb els centres educatius de l’illa.
- Consolidarem els serveis funeraris amb el nou equipament del Tanatori.
Persones nouvingudes
- Durem a terme iniciatives per conscienciar la ciutadania de ser part activa en la integració de les persones nouvingudes.
- Facilitarem l’acostament de les persones nouvingudes a la cultura i el coneixement de la societat i el territori de la nostra illa i promourem la seua participació en aspectes socials, polítics i culturals.
- Promourem la realització de campanyes de sensibilització contra el racisme i la xenofòbia dirigides a la població infantil, en col·laboració amb els centres educatius, considerant aquest col·lectiu com un vector de canvi d’actituds en la població adulta.
- Seguirem facilitant l’aprenentatge de la llengua catalana als nouvinguts, especialment dins les escoles i institut, per tal que puguin estrènyer vincles amb l’illa i participar de la cultura i història de Formentera.
- Promourem la igualtat d’oportunitats (en formació i educació, allotjament, sanitat, inserció laboral i participació ciutadana).
- Vetllarem per la convivència i cohesió social, fomentarem el coneixement de l’altre, l’enaltiment de la tolerància i combatrem l’aïllament.
- Continuarem potenciant el departament d’immigració que proporciona assessorament legal i social a les persones immigrades.
- Vetllarem perquè les administracions competents mantenguin en tota persona resident a Formentera els mateixos drets i deures, les mateixes prestacions i que estenguin els ajuts i avantatges a tots els estrangers en les matèries de la seua competència (descompte per als trajectes Formentera-Eivissa-Formentera, entre altres).
Benestar social
- Elaborarem una Carta de Serveis Socials perquè tota la població de Formentera conegui els recursos al seu abast i se’n pugui beneficiar.
- Continuarem desenvolupant la Llei de Dependència per garantir l’accés a les prestacions i serveis que preveu.
- Continuarem activant, mitjançant formació i programes, la reinserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió.
- Garantirem l’aplicació dels protocols d’ajut en casos en què ciutadans de Formentera pateixin situacions d’emergència social i ampliarem els àmbits d’actuació d’aquests protocols.
- Mantendrem i millorarem en escreix el Servei d’Atenció Psicològica.
- Continuarem potenciant la figura de l’educador/a social en l’atenció i intervenció comunitària amb menors, coordinada amb Policia Tutor/a, centres escolars i famílies.
- Consolidarem i reforçarem el Servei de Protecció de Menors.
- Promourem el projecte de «Famílies acollidores» per donar solució dins la nostra illa a menors desprotegits per evitar el seu ingrés a centres de menors.
- Seguirem col·laborant amb el Govern Balear en els punts de trobada per facilitar el compliment de mesures judicials en casos de sentències vinculades a processos de separació i divorci.
- Promourem el Servei d’Ajuda a Domicili familiar, sobretot en famílies amb menors al càrrec.
- Farem polítiques socials per tal de compatibilitzar la vida laboral i l’atenció als fills i altres persones dependents.