Medi Ambient
(Versión en castellano más abajo)
Estany des Peix, parc natural de ses Salines i espais naturals protegits
- Gestionarem la regulació de l’Estany des Peix seguint dos criteris: la seua pervivència com a lloc de fondeig tradicional i la seua recuperació mediambiental.
- Fixarem els criteris d’ús i d’adjudicació dels fondejos i amarraments dins l’Estany des Peix de forma consensuada i participada amb els usuaris i usuàries.
- Exigirem al Govern Balear que faci una gestió efectiva del Parc Natural de Ses Salines, tant a la mar com a les zones humides i terrestres, incorporant més agents de medi ambient i exigint una senyalística adequada.
- Reclamarem projectes de conservació de les espècies protegides que conformen la gran biodiversitat del Parc natural de ses Salines.
- Reclamarem recuperar la recirculació de l’aigua dels canals circumval·lants de les Salines.
- Promourem activitats relacionades amb la difusió i coneixement dels valors del Parc Natural, com ara l’observació d’aus i l’educació ambiental.
- Impulsarem un acord amb Costes, propietaris i Consell, que permeti iniciar la rehabilitació del patrimoni saliner.
- Demanarem al Govern de les Illes Balears el desenvolupament dels Plans de gestió Xarxa Natura 2000 com és el seguiment científic de les espècies protegides i la regulació d’activitats com el fondeig d’embarcacions.
- Mantendrem els convenis de gestió i col·laboració amb el Govern de les Illes Balears per a projectes mediambientals i agrícoles de les finques de Can Marroig i sa Tanca d’Allà Dins.
- Demanarem al Govern Balear revitalitzar el Centre d’interpretació de Can Marroig perquè sigui un referent de la investigació científica i s’impulsin projectes mediambientals amb activitats diverses.
- Impulsarem itineraris a la Tanca d’Allà Dins per tal de donar conèixer el seu valor ambiental, patrimonial i històric.
La mar i embarcacions recreatives
- Lluitarem sense vacil·lacions contra les prospeccions petrolieres i demanarem al Govern de l’Estat l’aprovació de la llei de protecció de la mar Mediterrània per prohibir-les.
- Reclamarem la regulació, la limitació i el control integral del fondeig a tot el litoral de l’illa d’acord amb la capacitat de càrrega ambiental que es determini a cada indret.
- Demanarem el cobrament de l’Impost de Turisme Sostenible per les pernoctacions turístiques a les embarcacions d’esbarjo.
- Exigirem l’ampliació del servei de vigilància de fondeig a tot el litoral de l’illa.
- Demanarem la millora de la senyalització de les cartes nàutiques delimitant zones aptes per al fondeig d’embarcacions fora de les praderies de posidònia.
- Treballarem conjuntament amb Autoritat portuària per evitar que s’autoritzin fondejos de creuers turístics a les praderies de posidònia.
- Demanarem que el fons de protecció de la posidònia reverteixi en el seguiment científic dels ecosistemes marins i dunars així com en la seua recuperació.
- Continuarem essent els referents amb la conscienciació de la protecció de les praderies de posidònia a través del Save Posidonia Project i altres campanyes de conscienciació.
- Promourem la millora de la gestió de residus produïts a les embarcacions.
- Impulsarem projectes de neteja del fons marí.
- Seguirem treballant en l’ampliació de les zones de bany per protegir els banyistes de la navegació d’embarcacions.
- Seguirem treballant en l’habilitació d’amarraments dins el port, de la mà del Club Nàutic.
- Reclamarem a l’Autoritat Portuària crear una marina seca dins de l’espai portuari.
- Reclamarem disposar d’una base per a una embarcació de Salvament Marítim al port de la Savina.
- Reclamarem disposar d’una base del Servei Marítim de la Guardia Civil al port de la Savina.
- Consolidarem el protocol d’actuació front les incidències a la Mar amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, Salvament Marítim, Parc Natural i Consell de Formentera.
- Regularem i limitarem les excursions naturalistes a les zones protegides, tant en nombre d’embarcacions com en dimensions de les mateixes i nombre de passatgers.
- Estudiarem la creació de noves reserves marines integrals, per a la recuperació de recursos pesquers.
Conservació de la biodiversitat autòctona
- Promourem que es segueixi fent control integral de la plaga de la processionària del pi mitjançant tractaments amb agents biològics (i no químics).
- Instarem a la continuïtat del projecte per al control i erradicació de serps invasores que afecten a la sargantana Podarcis pityuensis.
- Continuarem col·laborant amb el Govern Balear per evitar l’entrada de l’espècie invasora Xylleya fastidiosa que afecta als arbres com oliveres i ametllers, entre d’altres.
- Seguirem fent control del Becut vermell que afecta a les palmeres.
- Continuarem treballant pel control de gats assilvestrats en àrees protegides.
- Desenvoluparem el Pla de Gestió Forestal de l’illa.
- Demanarem més recursos perquè l’Ibanat ampliï les zones de manteniment, neteja i vigilància de les masses forestals.
Residus
- Desenvoluparem i executarem les mesures incloses dins el del primer Pla Director Sectorial de Residus de Formentera.
- Tramitarem la nova contracta de residus adaptada a la realitat actual.
- Continuarem millorant els serveis de neteja i recollida i dotarem de més recursos la neteja de les platges i el litoral.
- Promourem la millora de la gestió de residus produïts a les embarcacions.
- Construirem una planta de compostatge i demanarem finançament al Govern per a la seua construcció.
- Potenciarem el servei de recollida a grans i mitjans productors (hotels, restaurants, supermercats).
- Aprofundirem en la recollida i tractament de la matèria orgànica a particulars així com en el foment del compostatge domèstic.
- Posarem a disposició el compost resultant de l’autogestió dels residus orgànics per enriquir els camps de l’illa.
- Construirem la planta de tractament de residus de construcció i demolició.
- Impulsarem la recuperació de residus de construcció per al seu reaprofitament com a materials àrids aptes de construcció.
- Incrementarem progressivament la taxa de reciclatge de residus sòlids urbans per arribar als objectius europeus.
- Impulsarem sistemes de dipòsit i retorn d’envasos.
- Continuarem promovent el reaprofitament de les restes de posidònia per a tasques agrícoles.
- Col·laborarem amb la Cooperativa del Camp per gestionar els subproductes de la millora en la gestió de residus (compost, restes de posidònia, poda triturada i fangs de depuradora).
- Donarem suport a campanyes de conscienciació per a la lluita contra els plàstics i microplàstics en el medi natural.
- Seguirem lluitant perquè el Govern de les Illes Balears i el Govern de l’Estat assumeixin el 100% cost de transferència de residus a l’illa d’Eivissa.
- Dissenyarem un sistema per facilitar a particulars i negocis que efectuïn una bona gestió de residus.
- Crearem un segell de qualitat ambiental per a empreses que apostin per la reducció, la reutilització el reciclatge de residus, especialment dels plàstics.
- Desenvoluparem accions marcades a la Llei de Residus com continuar amb la retirada de materials plàstics d’un sol ús.
Energia i gestió sostenimble de l’aigua
- Implementarem mesures amb l’objectiu que progressivament Formentera sigui una illa energèticament més autosuficient i sostenible.
- Instarem que s’agilitzi la instal·lació del nou enllaç elèctric entre Eivissa i Formentera i que el seu traçat sigui consensuat amb el Consell de Formentera.
- Continuarem lluitant perquè la Central elèctrica d’Es Ca Marí millori les seues condicions i deixi de ser una molèstia per als vesins i vesines.
- Promourem mesures per a l’estalvi d’enllumenat públic per reduir costos i contaminació lumínica.
- Impulsarem la instal·lació de panells fotovoltaics en cobertes.
- Incrementarem l’energia renovable consumida a les instal·lacions públiques aprofitant ajudes europees i disminuirem els consums energètics del Consell.
- Continuarem demanant noves línies de subvencions per a instal·lacions energètiques d’autoconsum en domicilis i per al teixit empresarial.
- Continuarem reclamant al Govern de les Illes Balears l’adequació i modernització de la planta dessalinitzadora per ajustar-se als consums reals.
- Seguirem promovent el sistema de telelectura per reduir les fuites en la xarxa d’abastiment i millorar l’atenció a l’usuari habilitant el control telemàtic dels seus consums d’aigua.
- Demanarem la modernització de les xarxes en alta d’aprovisionament d’aigua i de sanejament.
- Reclamarem al Govern de les Illes Balears l’ampliació i la modernització de la planta depuradora
- Demanarem la millora i l’allargament de l’emissari submarí des Caló de s’Oli.
- Seguirem tramitant els projectes de connexió a la xarxa pública de sanejament del nucli urbà d’Es Ca Marí.
- Potenciarem la Comunitat de Regants, una vegada s’ha fet efectiva la posada en servei de la bassa de reg de Formentera, amb ajuts i formació contínua.
- Crearem una xarxa de fonts d’aigua potable a les dependències del Consell i a espais públics.