Economia
(Versión en castellano más abajo)
Turisme
- Reforçarem l’àrea de qualitat i promoció turística per treballar la promoció interna i controlar la imatge que volem donar, diferenciada i de qualitat ara que hem assumit les transferències de promoció turística i poden decidir per i des de Formentera.
- Desenvoluparem l’Observatori de Dades de Formentera que permetrà un adequat anàlisi i documentació de les singularitats de la nostra illa, així com la recopilació de dades estadístiques segmentades per millorar la presa de decisions.
- Reforçarem la identitat pròpia de Formentera com a eina per fer-nos diferents i competitius davant la resta de destinacions Mediterrànies (gastronomia, producte local, cultura i patrimoni, costums)
- Destinarem la recaptació de places d’estades turístiques a la millora del camp, el paisatge i el medi ambient.
- Continuarem promovent la participació i implicació del sector en matèria de promoció, i crearem clubs dels diferents productes turístics per a la millora de la promoció i col·laboració publicoprivada.
- Continuarem les polítiques de diversificació del nostre producte turístic i explorarem nous segments turístics com el turisme d’incentius, benestar i salut, entre altres.
- Incentivarem la creació d’empreses locals que desenvolupin nous productes i activitats que possibilitin la interacció del turista amb les nostres tradicions, producte i paisatge.
- Crearem nous esdeveniments turístics desestacionalitzadors orientats al senderisme, el ciclisme, la gastronomia, la natura o l’ornitologia, etc., i potenciarem els actuals esdeveniments esportius i culturals.
- Promocionarem i potenciarem l’agenda d’activitats coordinada d’esports, cultura i natura, www.agendaformentera.cat, per tal que tengui més visibilitat i arribi a residents i turistes.
- Crearem un segell i marca per identificar la gastronomia típica i el producte local als menús dels restaurants de cara a la seua promoció turística com a element diferenciador.
- Promocionarem la venda i producció de marxandatge de producte local per tal que els nostre visitants s’emportin un record de l’illa que sigui representatiu de les nostres costums i la nostra identitat
- Continuarem promocionant l’illa mitjançant les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
- Continuarem treballant per la diversificació i obertura a nous mercats emergents, sense descuidar els actuals.
- Promourem una guia gastronòmica d’establiments oberts un mínim de mesos l’any.
- Promourem la creació de nous equipaments a es Pujols, per millorar la seua oferta esportiva , de benestar i familiar.
- Promourem l’ús turístic de les instal·lacions esportives públiques per millorar l’oferta d’activitats fora de temporada.
- Potenciarem la formació de guies turístics amb amplis coneixements de la nostra illa i especialitzats en la creació de nous productes turístics : natura, ornitologia, patrimoni cultural i història.
- Crearem nous itineraris turístics de patrimoni i per a entrenaments esportius així com a rutes guiades per poder gaudir de diferents experiències.
- Crearem campanyes i manuals de bones pràctiques dirigits a turistes, empresaris i residents per fomentar el respecte mediambiental i la convivència a la nostra illa.
- Promourem les relacions entre el sector i els centres formatius (institut, escoles d’hoteleria, de restauració, etc.) per afavorir la formació i contractació de joves.
- Potenciarem, conjuntament amb les associacions sectorials, la realització de cursos específics demandats pel sector.
- Promourem la formació continuada dels treballadors del sector turístic per garantir el coneixement turístic, de serveis i de cultura i tradicions de Formentera, sobretot dels treballadors temporals.
- Treballarem, a tots els nivells, en l’aplicació dels objectius de la comercialització d’estades turístiques en habitatges: la qualitat turística, la capil·laritat econòmica i l’oferta d’habitatge residencial.
Comerç
- Impulsarem la millora en les condicions del transport de mercaderies, especialment pel que fa als costos, per fer més competitiu el comerç local.
- Continuarem potenciant el comerç local i l’activitat comercial amb millores urbanes, campanyes específiques i ajudes a la formació per a la professionalització i modernització del sector.
- Continuarem treballant en campanyes com “Compra a casa” o “Formentera 365” per fomentar el comerç i l’activitat econòmica als mesos d’hivern.
- Incentivarem la millora i augment de la producció de producte local perquè arribi tant a turistes com a residents : vi, sal , oli, sobrassada, moda i artesania.
- Aprofundirem en el control d’activitats i reclamarem major inspecció de treball, seguretat, sanitat i hisenda al llarg de tot l´any per evitar la competència deslleial.
- Promocionarem l’artesania i moda local, com a sectors econòmics competitius, mitjançant la promoció turística, els mercats artesanals, la passarel·la de moda i una atenció especialitzada als creadors.
- Crearem un segell per identificar la moda i dissenys de Formentera.
- Continuarem treballant en la simplificació dels tràmits administratius per a l’obtenció de llicències d’obres i activitats, per facilitar les reformes i millores dels establiments.
- Promourem la rehabilitació de les edificacions existents, incentivant la renovació i modernització de les instal·lacions turístiques, hoteleres i comercials, així com la rehabilitació d’edificis residencials fomentant que es mantengui la identitat i estètica tradicional.
- Establirem una regulació i major control per tal que les feines de reforma, millora i obertura dels comerços i oferta complementaria no interfereixin amb els establiments oberts tot l’any i l’inici de la temporada turística.
- Continuarem treballant per combatre l’excessiva estacionalitat promovent, mitjançant ordenances, incentius i campanyes específiques, que l’obertura comercial sigui almenys de 6 mesos.
- Incrementarem en la vigilància i control de les activitats no permeses a Formentera com la venda ambulant.
Emprenedoria
- Fomentarem el treball a distància, ajudant a crear espais de treball compartits, aprofitant la connexió amb fibra òptica: “eFormentera: treballa connectat a la natura”
- Treballarem en un disseny socioeconòmic que estigui en mans de la societat i garanteixi que el turisme sigui el motor per fomentar altres economies.
- Mantendrem l’assessorament a emprenedors a traves del Punt d’Atenció a l’Emprenedor (PAE) per facilitar la creació de noves empreses, amb la prestació de serveis d’informació i tramitació de documentació.
- Potenciarem, conjuntament amb les associacions sectorials, la realització de cursos i jornades per donar eines pràctiques als emprenedors, tant si han iniciat la seua activitat com si tenen una idea de negoci pendent de desenvolupament.
- Reclamarem ajuts, subvencions i incentius de caire autonòmic i estatal per fomentar l’ocupació autònoma amb l’objectiu de facilitar l’activitat per compte propi i consolidar projectes d’emprenedoria i d’autoocupació.
Sector primari
- Fomentarem que l’activitat turística serveixi per estimular altres economies com l’agricultura, la ramaderia i la pesca, promovent una capil·laritat econòmica i repartiment de beneficis.
- Ampliarem el finançament de la Cooperativa del Camp de Formentera per tal que sigui l’eix vertebrador del sector primari i continuï treballant en la recuperació i professionalització de l’activitat agrària i ramadera.
- Dotarem a la Cooperativa de nous equipaments per ampliar i diversificar la seua producció: trull d’oli i obrador.
- Continuarem impulsant el Mercat Pagès, amb la incorporació de nous productors, com la Cooperativa, per tal de dinamitzar la seua activitat i donar a conèixer el producte local.
- Continuarem potenciant el Fons de Terres, ampliant-lo perquè més superfície agrícola estigui treballada a Formentera.
- Potenciarem la Comunitat de Regants, una vegada s’ha fet efectiva la posada en servei de la bassa de reg de Formentera, amb ajuts i formació contínua.
- Continuarem promovent el reaprofitament de les restes de posidònia per a tasques agrícoles.
- Convertirem Ca ses Ferreres en un espai per a la recuperació dels oficis del camp i de la divulgació de la tècnica de construcció en pedra seca recentment declarada patrimoni de la humanitat.
- Impulsarem les marques de qualitat de producte local, posant en valor els productes fets a Formentera.
- Promourem la producció agrària ecològica.
- Incrementarem els ajuts al sector ramader, agrícola i pesquer per tal que puguin desenvolupar la seua activitat i recuperin la seua transcendència social i econòmica a la nostra illa.
- Continuarem impulsant les aturades biològiques de pesca per zones i temporades.
- Impulsarem l’etiquetatge del peix de Formentera.
- Potenciarem el control i les mesures de vigilància contra la pesca il·legal.
- Estudiarem la creació de noves reserves marines integrals, per a la recuperació de recursos pesquers.
- Coordinarem sector turístic i sector primari per fomentar el consum del producte local i de km 0, com a valor afegit.
- Impulsarem amb l’Autoritat Portuària una nova confraria a la zona del moll de pescadors.
- Desenvoluparem el Pla de Gestió Forestal per gestionar els boscos de l’illa.
- Continuarem promovent nous cursos i formació específica del sector primari (agricultura, ramaderia, pedra seca, etc.) orientada especialment al sector jove.